Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2009 ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ

Όλοι ακούν τελευταία για τις δυσκολίες που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε μέσα στο 2009. Η Κυβέρνηση λέει πως παίρνει μέτρα για να έχει ο κόσμος όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.
Διαβάζοντας την ιστορία για τη περίοδο 1929-1935 , νομίζω ότι διαβάζω σημερινά πρωτοσέλιδα , σχετικά με το θέμα της διεθνούς κρίσης .
Θα ήθελα λοιπόν , μέσα από την ιστορία να διατυπώσω κάποια σενάρια (εύχομαι φανταστικά ) τα οποία θα μπορούσαν να εξελιχτούν κατά τον ίδιο τρόπο σήμερα.
Κατά 1929 είχαμε τη μεγάλη διεθνή οικονομική κρίση (κραχ ) που στην αρχή της η Κυβέρνηση των ΗΠΑ όντας ψύχραιμη δήλωνε ότι ήταν κάτι παροδικό και θα αντιμετωπιζόταν στους επομένους μήνες , αφού ακόμα παλαιότερα είχαν αντιμετωπιστεί παρόμοιες κρίσεις .
Τα Αμερικανικά ταμεία και γενικά τα διάφορα , ισχυρά τότε κράτη , προσέφεραν απλόχερα ρευστό προκειμένου να περιοριστή το μέγεθος της ζημιάς .
Οι μεν Αμερικανοί για να σώσουν την οικονομία τους , οι δε υπόλοιποι για να σώσουν της τότε επενδύσεις.
Το πρόβλημα έδειξε να εκτονώνετε για ένα τρίμηνο όταν χρειάστηκε ακόμα μια δυνατή ένεση ρευστού , πράγμα που το τότε Αμερικανικό κογκρέσο αρνηθηκε κατηγορηματικά θεωρώντας αυτή την επένδυση ( όπως και σήμερα ) ασπιρίνη για το καρκίνο !!!
Διάφορες ,τότε , οικονομίες με πρώτη της Αμερικής , άρχισαν να αντιμετωπίζουν σαν ντόμινο το ίδιο πρόβλημα ρευστού , οι τράπεζες βέβαιος δεν μπορούσαν να απορροφήσουν εκείνο το κραδασμό και υπήρχε παγκόσμια αύξηση επιτοκίων πράγμα που για τους δανειολήπτες ήταν δυσβάσταχτο . και οι δανειολήπτες δεν ήταν λίγοι , αφού η προ ετών τότε ευημερία , τους είχε οδηγήσει σε ατελείωτες επενδύσεις σε ακίνητα , επιχειρήσεις κ.α.
Αποτέλεσμα αυτών ήταν πολλοί άνθρωποι να χάσουν της περιουσίες τους , οι αγρότες μη μπορώντας να τα βγάλουν πέρα εγκατέλειπαν την ύπαιθρο για μια καλύτερη τύχη στις πόλεις .Η Ανθρώπινη εξαθλίωση σε όλο της το μεγαλείο .
Άνθρωποι που κοιμόντουσαν στο δρόμο , έτρωγαν σκουπίδια και προκειμένου να επιβιώσουν ,δημιουργούνταν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων αλλά και πλιάτσικο μετά βίας σε διάφορες πόλεις.
Μόνη διέξοδος της εποχής ήταν οι αριστερές τάσεις που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της ανέχειας , πράγμα που σε κάποιους μεγάλους τις εποχής ήταν αφενός ενοχλητικό και αφετέρου πρόκληση για “επαναφορά της Δημοκρατίας “ φυσικά με το αζημίωτο όσον αφορά καταλήψεις σε ξένα εδάφη.
Έτσι οι διάφοροι ισχυροί τότε ηγέτες μέσα στην αναμπουμπουλα έβρισκαν γόνιμο έδαφος για τις επεκτατικές τους φιλοδοξίες και συχνά χωρίς καμιά αντίσταση αφού πολλές τότε χώρες ήταν φύση αδύνατον να αμυνθούν λόγω τις κατάστασης τους , όπως ήταν αδύνατον και κάποιες άλλες χώρες να τους βοηθήσουν , αφού μοναδικό τους μέλημα ήταν να αυξήσουν την παραγωγή τους εντός συνόρων για να δυναμώσουν για να μπορούν να ανταπεξέλθουν όταν έρθει η σειρά τους .
Σε αυτές τις κρίσεις , οικονομικές και διακρατικές , ο τότε οργανισμός ενωμένων εθνών δε μπορούσε να παίξει κανένα απόλυτος ειρηνευτικό ρόλο .
Οι τότε πόλεμοι ήσαν πόλεμοι των 10-15 ημερών και διάφορα κράτη βρίσκονταν κάτω από τη μπότα των κατακτητών τους σε χρόνο μηδέν.
Τα αποτέλεσμα αυτών των γεγονότων σημάδεψαν τη παγκόσμια Ιστορία με ατέλειωτες σελίδες αίματος για όλους τους λαούς .
Σχετικά με εκείνη την εποχή έχουν γραφεί χιλιάδες βιβλία , εδώ όμως προσπαθήσαμε μέσα σε 5 γραμμές να ξυπνήσουμε κάποιες μνήμες και να παραδειγματιστούμε από την Ιστορία .
Οι εποχές δεν είναι οι ίδιες όμως δυστυχώς οι ανθρώπινες φιλοδοξίες εις βάρος άλλον , τα ζωώδη ένστικτα κάποιων ηγετών όπως και η ατελείωτη απληστία τους , δε διαφέρει σε τίποτα από τότε.
Οι λύσεις θα πρέπει να βρεθούν απ τους σημερινούς ισχυρούς του κόσμου και δυστυχώς , μόνο απ αυτούς .
Εμείς το μόνο που θα μπορούσαμε να πούμε με το δικό μας μυαλό είναι , αφού όλοι ενδιαφέρονται , αυτή τη κρίση να τη περάσει ο λαός όσο πιο ανώδυνα γίνετε , γιατί δε παγώνουν τα πάσης φύσεως δάνεια για όσο χρειαστεί , παρά μόνο κοιτούν πως θα αρμέξουν ακόμα πιο πολύ το κόσμο . και γιατί δε κλείνουν τα . . . . . . . . χρηματιστήρια επίσης για όσο χρειαστεί να παγώσει και η κατρακύλα και όλα τα συνεπαγόμενα .
Ευτυχισμένο το 2009 από τώρα !

Δεν υπάρχουν σχόλια: